Misliti je zabranjeno

Birokratski cirkus u EU

Misliti je zabranjeno

Zabranjeno pu�enje - da li i mi�ljenje?Iz Evropske agende su nam saopštili da ne mogu da komentarišu otkazivanje gostoprimstva TICAP-ovoj konferenciji. Iz Biroa, Predsedništva Evropskog parlamenta za WAVE magazine kažu da je odluka doneta u skladu sa pravilima korišćenja prostorija Parlamenta: "Događaji koji se održavaju u našim prostorijama ni pod kojim uslovima ne mogu imati komercijalnu svrhu i ne smeju potkopavati čast Parlamenta. Pored toga, sponzorstvo je strogo zabranjeno." Organizacije članice TICAP-a ovu odluku ocenjuju kao nedemokratsku: "Razlozi tipa "čast Parlamenta" pokazuju da je Biro samo tražio izgovor za ugnjetavanje onih koji razmišljaju nekonvencionalno o pasivnom pušenju - tj. smatraju ga za prevaru", kaže Cristoph Lovenich (FORCES Nemačka)


Piše MILENA STOŠIĆ
Niš, SRBIJA



Prva međunarodna konferencija protiv prohibicije pod nazivom "Laži i zabrane pušenja" trebalo je da bude održana u Evropskom parlamentu, u Briselu, u organizaciji TICAP-a i pod pokroviteljstvom Godfrey Blooma, člana Evropskog parlamenta. Iako se našla na listi događaja Evropske agende za 27. i 28. januar, bez ikakvog obaveštenja je otkazana. "Biro Parlamenta je na zatvorenoj sednici odlučio da zabrani konferenciju", saopšteno je iz IND/DEM (Independence/Democracy Group), jedne od političkih grupa u Evropskom Parlamentu, kojoj pripada i Godfrey Bloom. "Čak nisu bili ni dovoljno pristojni i nedelju dana me nisu obavestili o otkazivanju", kaže g. Bloom. Na konferenciju su inače pozvani eminentni naučnici iz celog sveta, koji je trebalo da govore i učestvuju u debatama o pasivnom pušenju i zabranama pušenja. Događaj je ipak održan u Briselu, ali na drugoj lokaciji, pod novim nazivom "Misliti je zabranjeno", zahvaljujući angažovanju IND/DEM-a.

Afera

Učesnici konferencijeTICAP je međunarodna koalicija protiv prohibicija koju čini 26 organizacija članica iz Evrope i sveta (DaRy, FORCES Germany, FORCES International, Freedom To Choose, Initiative für Genuss Berlin, Libertarian Party of Canada, The Voice of Freedom Network...). Ove asocijacije dovode u pitanje istinitost i naučnu zasnovanost podataka o posledicama pasivnog pušenja i nude alternativna rešenja za zabrane pušenja koje su poslednjih godina na tapetu u brojnim zemljama. "TICAP je osnovan od strane građana koji više ne žele da budu žrtveni jarčevi", objašnjava za WAVE magazine Soren Hojbjerg ispred Danske organizacije za prava pušača (DaRy).

Iz Evropske agende su nam saopštili da ne mogu da komentarišu otkazivanje gostoprimstva TICAP-ovoj konferenciji. Iz Biroa, Predsedništva Evropskog parlamenta za WAVE magazine kažu da je odluka doneta u skladu sa pravilima korišćenja prostorija Parlamenta: "Događaji koji se održavaju u našim prostorijama ni pod kojim uslovima ne mogu imati komercijalnu svrhu i ne smeju potkopavati čast Parlamenta. Pored toga, sponzorstvo je strogo zabranjeno." Organizacije članice TICAP-a ovu odluku ocenjuju kao nedemokratsku: "Razlozi tipa "čast Parlamenta" pokazuju da je Biro samo tražio izgovor za ugnjetavanje onih koji razmišljaju nekonvencionalno o pasivnom pušenju - tj. smatraju ga za prevaru", kaže za WAVE magazine Cristoph Lovenich (FORCES Nemačka).

Britanska organizacija "Freedom2choose" je, u svom saopštenju za medije, odluku Biroa Evropskog Parlamenta prokomentarisala kao "nečuvenu i nedemokratsku" i "baziranu na lažnim, nedokazanim tvrdnjama". Kao glavni razlog za otkazivanje konferencije organizatori smatraju lobiranje velikih farmaceutskih firmi (Big Pharm) i anti-pušačkih organizacija (Smoke Free Europa i EPHA- European Public Health Aliance). Florence Berteletti Kemp, potpredsednica EPHA-e, potvrdila je da Birou Evropskog Parlamenta jeste bilo poslato pismo od strane anti-pušačkih organizacija (The Smokefree Partnership, Comite National contre le tabagisme i članovi Evropske Mreže za prevenciju pušenja): "Pismo poslato Evropskom Parlamentu dovelo je u pitanje korišćenje prostorija Parlamenta za organizaciju takvog događaja i osvetlilo razloge zašto ne bi trebalo da bude održan tu." Ona navodi da je događaj u suprotnosti sa pravilima samog Parlamenta i da narušava njegov dignitet, kao i duh Međunarodnog okvira Konvencije o kontroli duvana. "Kao krajnji rezultat, konferencija je otkazana", kaže F. B. Kemp, pripisujući zasluge jakom pro-zdravstvenom angažovanju.

EU je birokratski cirkus

Organizatori konferencije bili su veoma ljuti zbog razvoja događaja i izričito su negirali bilo kakvu povezanost sa duvanskom industrijom, kao i postojanje komercijalnih interesa finansijskih sponzora. Oni navode da se TICAP sastoji od običnih građana koji su zabrinuti za pitanja slobode izbora, a da su tvrdnje potpredsednice EPHA, gospođe Kemp, "lažne".

Učesnici konferencije"Glavni komercijalni sponzor konferencije je bolnica za rehabilitaciju u SAD", podseća Soren Hojbjerg (DaRy) i dodaje: "Cela afera pokazuje kakvu sprdnju Evropska unija pravi od demokratije i slobode govora. EU je birokratski cirkus koga nije briga za želje građana". Što se tiče anti-pušačkih organizacija, iz DaRy-ja smatraju da su se pokazale kao "fanatične i netolerantne". Ovo mišljenje deli i Cristoph Lovenich (FORCES Nemačka) izjavom da "anti-pušači fanatici mogu da koriste prostorije Evropskog Parlamenta za širenje svoje propagande" i da je "očigledno da disidenti nisu dozvoljeni" - "Čak i pozvani govornici, poput profesora Vosa iz Holandije, bili su pod pritiskom da ne prisustvuju konferenciji".

Nikotin vodi milione pušača u zatvore

Dakle, mišljenja su podeljena. "Kao što znate, mi u Velikoj Britaniji smo izdržali zabranu pušenja od 16 meseci - to je bila ekonomska katastrofa: 2600 pabova, klubova i bingo dvorana bilo je prinuđeno na zatvaranje; dva najveća paba su kao rezultat doživela pad cene svojih akcija sa 12,60 funti na 36,75 penija. Više od 100,000 ljudi je zbog toga ostalo bez posla, a još uvek nije dokazano da je ijedan život spašen zabranom pušenja", navode iz britanske organizacije "Freedom2choose". S druge strane, zvanična informacija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) jeste da je duvan šesti po redu od osam vodećih uzroka smrti u svetu. SZO je inače 2005. godine bila najveći međunarodni poslodavac koji je zabranio zapošljavanje pušača, u cilju promovisanja svoje kampanje protiv pušenja. Tim potezom dato je zeleno svetlo i drugim poslodavcima da postupe na isti način, s obzirom da zakoni protiv diskriminacije ne štite tu kategoriju, što potvrđuje i Tymothy O'Leary, ispred SZO-a:

"Pušenje duvana nije jedno od pet polja koja su pokrivena zakonima protiv diskriminacije". On za WAVE magazine takođe napominje da se SZO nikada nije susrela sa zakonskim tužbama u vezi sa ovakvom politikom zapošljavanja i dodaje: "U politici zapošljavanja SZO-a, najvažnija poruka, koju bismo voleli da razumete, jeste da ohrabrujemo ljude da razmotre prestanak pušenja pre pridruživanja nama."

Duvanska industrija Phillip Morris International (PMI) ogradila se od ove konferencije. Iz PMI-a su nam rekli da se ne slažu sa mnogim ciljevima koji su postavljeni od strane organizatora konferencije, kao i da veruju da je regulacija duvanskih proizvoda prikladna.

Johannes Blokland (Komitet za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane), član Evropskog parlamenta, nije se izjašnjavao o otkazanoj konferenciji, ali nam je dao svoje mišljenje o pušenju i zabranama: "Zabrana pušenja na radnom mestu znači zaštitu zdravlja zaposlenih. Što se tiče zdravlja pušača, najbolje za njih bi bilo da odmah prestanu sa pušenjem! Ali oni su slabi, a nikotin je veoma privlačan! Ali isto tako i veoma opasan i vodi milione pušača u zatvore. Ipak, njihova je odgovornost da li će prestati da puše ili ne."

Pušiti ili ne pušiti - pitanje je sad

Domaćin konferencije Godfrey Bloom izrazio je žaljenje zbog zabrane slobodne demokratske debate na određene teme, od kojih je jedna i duvan: "To mi teško pada kao Englezu koji je navikao na slobodu govora".

Sve u svemu, konferencija je ipak bila održana i od strane "Freedom2choose" procenjena kao "veoma uspešna i izuzetno dobro posećena". John Gray (predsedavajući - TICAP) izjavio je da - "naši protivnici, prohibicionisti, mogu da likuju koliko god žele, pretvarajući se da su uspeli da spreče ovaj događaj i pokušavajući, kao i obično, da zavedu javnost. Činjenica je da su uprkos svojim prljavim trikovima izgubili i nama sada ništa neće stati na put."

"Ovo je samo početak veoma uzbudljivog putovanja", rekao je Bill Gibson, direktor TICAP-a, najavljujući da će ova koalicija raditi na osvetljavanju i drugih stilova života koji su sistematski potkopavani.

Bez obzira da li sve ove događaje interpretirate kao kršenje slobode govora, fatalizam ili promociju pojedinačnih interesa - činjenica je da se u celoj Evropi vode intenzivne kampanje protiv pušenja, i da se ulažu napori kako bi se smanjio broj zavisnika. Takva klima vlada iako možda nisu svi načini borbe uvek u skladu sa ljudskim pravima i jednakošću. Motivaciju svako procenjuje u skladu sa sopstvenim uverenjima. Ipak, čini se da je najviše na udaru najmanja karika u ovom lancu - pušač, koji svesno prihvata rizik - a sada je uhvaćen u mrežu preispitivanja zdravlja, odgovornosti, slobode izbora i zakona.


(Objavljeno u INTERNATIONAL YOUTH WEB MAGAZINE WAVE www.wavemagazine.net: 15.02.2009.)

Нема коментара:

Постави коментар